0212 291 66 67 bilgi@sanatgezgini.com
0

SEPET

Sepetinizde hiç eser yok.

Hülya Tezer

Hülya Tezer

1958 yılında Gaziantep’te doğdu.
Çukurova Üniversitesi İşletme Bölümü’nden mezun oldu.
1995 yılı itibarıyla kumaş üzerine geleneksel kilim motifleriyle kompozisyonlar oluşturarak tablolar yaptı.
2000 yılında Kültür Bakanlığı Mersin İl Kültür Müdürlüğü’nün açtığı Geleneksel Türk Süsleme Sanatları arasından ebru dalında sertifika aldı.
2000 yılından itibaren açtığı sergiler yoluyla ilk kez sanatseverlerle buluşmaya başlamıştır.
2001-2003 yılları arasında Fuat Başar’ın öğrencisi Figen Yurtseven’den aldığı özel derslerle çalışmalarına devam etmiştir.
2004 yılında İçel Sanat Kulübü’nde Aliye Altunbilek ile minyatür çalışmalarına katılmıştır.
2007-2008 yıllarında Kültür Bakanlığı eğitmenlerinden Funda Meray’dan aldığı derslerle tezhip sertifikasına hak kazanmıştır.

Sanatçı Hülya Tezer, son derece sabır ve emek gerektiren geleneksel Türk süsleme sanatlarından; hat yazıları, tezhip ve minyatürü çalışmalarıyla günümüze taşımaktadır. Temelinde ince işçilik, detaylı çalışmalar, küçük motifler olan bu sanat dallarında ince uçlu fırçalar ile dikkatli şekilde çizim ve boyama yapmak gereklidir.


Tezhip sanatı, Arapça “zeheb” (altınlamak) manasına gelir. Altın ve toprak boyalarla kâğıt üzerine yapılan bu zarif sanat, Türklerin İslamiyeti kabulü ile gelişim göstermiş, kutsal kitabımız Kuran-ı Kerim’i en güzel şekilde süslemek amacıyla ise Türk sanatkârlarının elinde muhteşem eserler verilerek günümüze kadar ulaşmıştır. Doğada bulunan bitki ve geometrik şekillerin stilize edilerek yorumlanması ilkesine dayanan tezhip sanatı; günümüzde hat levhalarının etrafını süslemede, dini ve sivil mimari eserleri süslemek amacıyla kullanılmaktadır. 
Minyatür sanatı; Fransızca “miniatüre” yani küçük anlamına gelmekte olup tasvir sanatıdır. Kökeni Orta Asya’ya kadar uzanan, ilk örneklerine Uygur bezeklik duvarlarında rastlanılan bu sanat alanı, kitaplarda konu anlatımı, tarihi belge niteliği taşıması ve açıklayıcı özelliklerinden dolayı özellikle edebi ve ilmi kitaplarda yer bulmuştur. Doğada bulunan canlıların ışık, gölge ve perspektif kullanılmadan yapılan tasvirleri esasına dayanır. 
      


SERGİLERİ
2017- Gaziantep Sanko Sanat Galerisi Kişisel Sergi
2015- Mersin Deniz Müzesi Kişisel Sergi
2015- 4. Dünya Ebru Günü Karma Sergisi
2014- 3. Dünya Ebru Günü Karma Sergisi
2013- 2. Dünya Ebru Günü Karma Sergisi
2012- Teoman Ünüsan Sanat Galerisi Kişisel Sergi
2012- Kuşadası İbramaki Sanat Galerisi Kişisel Sergi
2010- Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Kişisel Sergi
2007- Mersin Resim Heykel Galerisi Karma Sergi
2006- Gaziantep Sanko Sanat Galerisi Karma Sergi
2005- Mersin Pitura Sanat Galerisi Kişisel Sergi
2001- Mersin Güzel Sanatlar Galerisi Karma Sergi
2000- Mersin Güzel Sanatlar Galerisi Karma Sergi

İşleniyor...