Ali Öner
Ali Öner
1958 yılında Ege'de doğdu.
1981 yılında Hacettepe Üniversitesi'nden Kimya Mühendisi olarak mezun oldu.
1999 yılında matematiksel formüllerle üretilen “Fractal” ile tanıştı.
Artık boya ve fırçanın yerini ekran, dijital renkler ve soyut şekiller almaya başlamıştı.
SERGİLER
2002 yılında Nescafe, Nescafelive‘ın “Digital art” bölümünde Mc Cann Erickson‘ın (UK) daveti üzerine FractAli’ye yer vererek uluslararası dokuz sanatçıdan birisi olarak resimlerini yayınlandı.
2003 yılında FracatAli, Fractal Art Museum Enterprise –Fame yarışmasında “Green World” isimli eseriyle birincilik ödülü aldı.
2004 Mexico Chapingo Ün. Fraktal sanatı ve sanatçıları tanıtmak için dünya üzerinde 30 sanatçı arasında FractAli’ye yer verdi.
2005 Türkiye’de ilk fraktal resim sergilerinden birini Orion AVM Kültür ve Sergi Salonu'nda açtı. Sergide müze kalitesinde basılmış yüksek çözünürlüklü 36 adet Fractal sergilendi.
2010 Eylül ayı içinde Chianciano Terme Museum'da (İtalya) 35 ülkeden 100 uluslararası fotoğraf ve dijital sanatçının katıldığı yarışmada 3 eseri sergilenmiştir.
2011 yılında davet edildiği 8.Fiorentina Bienali'nde üç eseri sergilendi.
2012 yılında Kiplas Sanat Merkezi'nde "Empati" isimli karma sergide eseri yer aldı.
2015 yılında "Renklerin Hafızası" Ortaköy Banyan sergisinde ter aldı.
Bulutların küre, dağların koni ve sahillerin bilinen diğer geometrik şekillerle ifade edilemeyeceğini düşünen ve bir kelebek kanadının bu kaotik dünyanın herhangi bir yerinde bir tayfunu ateşleyebilme gücüne sahip olduğuna inanan sanatçı, farklı bir görme biçimi olarak matematik formüller kullanarak algıladığımız dünyanın sonsuz ayrıntıdaki iç düzenini yansıtan dijital eserler üretiyor.
Sanatçının eserlerinin önemli bir kısmı tek bir adet olarak 4 mm alüminyum komposit panel ile 3 mm pleksiglass arasına yüksek çözünürlüklü dijital baskı olarak yapılmaktadır.
Eserler orjinal boyutunu korumak şartıyla en kısa kenarı en fazla 150 cm olacak şekilde farklı boyutlarda istenirse farklı malzeme üzerine de basılabilir.
Sanatçının bazı eserleri limitli baskı olarak satılmakta olup bu eserler 5mm fotoblok üzerine yine aynı dijital çözünürlükte basılırlar.
Limitli basım tek bir eserin, sanatçı tarafından baskı sayısı belirlenmiş , numaralandırılmış olarak Durst Lamda Laser printer veya eşdeğeri bir printer ile yüksek çözünürlük ve kalitedeki dijital imzalı baskılarını tanımlar.
Satılan eserler standart olarak yukarıda belirtildiği gibi Durst Lamda ile fotoblok üzerine tekrar basıldıktan sonra çerçevesiz olarak alıcıya teslim edilir.