0212 291 66 67 [email protected]
0

SEPET

Sepetinizde hiç eser yok.

Ayfer Uz

Ayfer Uz

Eskişehir'de doğdu.
1992 yılında Anadolu Üniversitesi lisans ve  yüksek lisansını  Resim-İş Eğitimi Bölümü’nde  tamamladı.
2009 yılında Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Güzel Sanatlar Eğitimi Anabilim Dalı Resim-İş Öğretmenliği Bilim Dalı'nda doktora eğitimini tamamladı.
Doktora tezinden yola çıkarak hazırladığı “Köy Enstitülerinde Resim” isimli bir kitabı ile birlikte 2022  ve 2023 yılında yayınlanan heykel sanatçısı Nurbiye Uz Desen ve Heykelleri üzerine iki kitabı daha yayınlandı. Ayrıca,  plastik sanatlar ve sanat eğitim alanlarında çok sayıda araştırmaları, makaleleri bulunmaktadır.

Çok sayıda karma ve grup sergilerine katıldı. Yedi kişisel sergisi ve dört ödülü bulunmaktadır.  

2018 yılında doçent unvanı aldı. 2024 yılında profesör unvanı aldı ve Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü ve Resim-İş Eğitimi Anabilim Dalı'nda görevine devam etmektedir. 

"Her insan doğduğu coğrafyanın ürünüdür bir parça, her sanatçı doğduğu coğrafyadan beslenir. Anadolu'nun zengin kültürü, gelenekleri, uygarlıkları, acıları, sorunları, motifleri, renkleri, biçimleri, yazıları, şiirleri, efsaneleri, inanışları sanatçıları beslemiştir. Resmedeceğim şeyin ne olduğundan çok duygusu önemlidir, o duyguyu yakaladığım her şey resmime girebilir ya da resmin imgelerinden biri olabilir.

İlk bakışta resimlerimde doku ve renk plastizmi öne çıkar ve çok zaman anlamlar doku ve renk katmanları arasında gizlidir. Kompozisyon; kautik, organik, fragmatik, estetik bütünlük üzerine kurulur. Kompozisyonun bütününde soyut - somut biçimlerle kendi sembol ve işaret sözlüğümü yaratmayı isterim. Bana göre önemli bir duyguya karşılık gelen imgeler özgürce, irrasyonel olarak yan yana gelebilir (gerçek ve gerçek dışı). Bunu kaotik ve karmaşık iç dünyanın dışa yansıması olarak da görebiliriz.
Tuval üzerine akrilik tekniği ile yapılan "Bahar” temalı" resimler, metaforik bir yorumla anlatılabilir. Bahar mevsimi, hayatın her şeye uyanışının yaşandığı özel bir döngüdür. Resimsel anlatımda metafor olarak kullanılan "Bahar" adı, sorunların çözümünde yenilenebilirlik, yeniden doğuş, uyanma, aydınlanma ve umudu ifade eder. İnsanın kaos ve karmaşa içinde yaşadığı sıkıntılı yaşamda hayal edilen güzellik, doğanın kendi varlığında gizlidir, “Bahar”la yeniden umuda ve mücadeleye hazırdır."

Ödüller
2022 Art Antakya 3. Online Uluslararası Çağdaş Sanatlar Fuarı, Onur Ödülü
2016 Uluslararası 1. Orontes Çağdaş sanat Festivali ve Çalıştayı, Onur Ödülü
2015 Eskişehir Sanat Derneği, 2015 Araştırma Ödülü
2013 "Çevreyle Büyümek" Konulu Resim Yarışması ", Birincilik Ödülü


İşleniyor...