0212 291 66 67 [email protected]
0

SEPET

Sepetinizde hiç eser yok.

Seval Minaz

Seval Minaz

''ÖZÜMÜZDEN GELEN'
Geleneksel minyatür nedir?
Nasıl yorumlanmalıdır?
Seval Minaz'ın gelenekle günümüzü harmanlayarak nasıl geçmişi şu ana taşıyan eserler üretebiliriz gibi sorularıyla başlayan bir keşif serüveni...
Tarihte farklı coğrafyalarda ve toplumlarda kitap sanatı olarak karşımıza çıkan minyatür sanatı'nda kullanılan  doğal malzeme ve yöntemler, bakış açısı, tekniği, altın ve doğal boyaları kullanma şekli, kalıcılığı ve dayanıklılığını korumak için yapılan tüm işlemler eserlerimizde bize destek sunuyor. Özümüzden geleni alıp, kendi süzgecinden geçiren sanatçı, gelenekle beslenip; tarihini ve değerlerini de esin alarak kendine yeni bir yön çiziyor.
Minyatür tekniği, kullanılan malzemelerin dayanıklı ve kalıcı olması, tamamıyla doğal malzemeler ve yöntemler kullanılması; bizi geçmişten geleceğe taşıyan bir eşiktir.
Peki ya ebatlar büyüyüp, işçilik yine detaylarda saklı olursa; konular geçmişten öte günümüze hitap ederse minyatür sanatı diyebilir miyiz?
Kitaplarla başlayan minyatür sanatı duvarlara taşan eserlere dönüşür ve de artık yazıdan bağımsız kendi özünü anlatan bir sanata dönüşürse geçmişi günümüze taşıyıp harmanlamış olur muyuz?
Elbette tüm bu soruların cevaplarını sunmak için olan bir keşif serüveni bu.
Uzaktan bakıldığında kompozisyonuyla kendini sunan eser; yakınlaştıkça detaylarıyla ve tezhip-minyatür tekniğinin ince işçiliğiyle etkisini göstermektedir. Konularını insan ve duyguları, karakterler üzerinden seçip; onları demonlarla tasvir eder. 15. yüzyıl sanatkarı Mehmed Siyah Kalem'in Demonları ( yaratık ve cinler diye tanımladığımız) ilk esin kaynağı olmuş ve rotasını onun ışığıyla çizmiştir.
Sanat hayatını yaratık ve cinler; demonlar üzerinden dile gelişle anlatmak üzerine kuran bir sanatçı olarak hayali karakterlerin bize anlattığını; seslerini, cümlelerini önemsiyor.  İnsanlara aks’lerini, demon karakterlerle hayali bir dünya üzerinden sunuyor.
Herkesin içinde saklı kötüyü, çirkini bilerek; onlar üzerinden güzellikleri bulma yoluna gitmek ve de saklamadan, sakınmadan her haliyle sunmak hayat felsefesini oluşturmaktadır.
Gerçekçi hayattan sahneleri, insanları, hayatı, hisleri demonların fantastik  dünyasında yine insana sunmayı bazen göndermelerle; bazense mizahi veya karanlık yönleriyle anlatmak gayesi içindedir. Her bakan kendinden bir şeyler görsün, kendinden de bir parça katsın diye...
İnsanı insana hayali karakterlerle anlatmak bir mentedir onun için; tılsım gibi...

1989 yılında İstanbul'da doğdu.
2007-2011 yılları arasında Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Geleneksel Türk Sanatları bölümünü bitirdi. (2010-2011 Eğitim-Öğretim Yılı Geleneksel Türk Sanatları Diploma Proje Birinciliği, Geleneksel Türk Sanatları Bölüm İkinciliği,Tezhip-Minyatür Ana Sanat Dalı Birinciliği)
2009-2015 yıllarında Endüstri Ürünleri Tasarımında çift anadal yaptı ve lisans diploması aldı.
2012-2019 Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Geleneksel Türk Sanatları Tezli Yüksek Lisans eğitimini tamamladı.

Sergiler
2013 6. Uluslar arası Trienal Sergisi
2013 30. yıl Geleneksel Türk Sanatları Sergisi Saraybosna Yunus Emre Kültür Merkezi'nde, Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi
2014 Geleneksel Türk Sanatları Bölümü Öğretim Üyesi ve Doktora-Yüksek Lisans Öğrencileri Sergisi
2014 Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk Sanatları Bölümü'nün Saraybosna Güzel Sanatlar Fakültesi ve Stari Grad Belediyesi Saraybosna Yunus Emre Kültür Merkezi Proje Sergisi
2017 '' Yaşam ve Duygular '' eseri Bienal Sergisi
2018 Yeditepe Bienali - Şehnaz Biçer Özcan ve Öğrencileri, ''Kâbus-u Azad'' Sergisi
2018 Mehmet Akif Ersoy Sanat Merkezi'nde ''Güncel Bellek'' Sergisi
2018 La Visione Art Gallery'de ''Crash'' isimli karma sergisi
2021 X-Hall Sanal Sanat Galerisi, Seval Minaz 'Ne Varsa Kendi İçindedir' Kişisel Sergisi

Belgeler:
2010-2011 Eğitim-Öğretim Yılı Geleneksel Türk Sanatları Bölüm İkinciliği belgesi
2010-2011 Eğitim-Öğretim Yılı Geleneksel Türk Sanatları Diploma Proje Birinciliği belgesi
Marmara Üniversitesi G.S.F. Geleneksel Türk Sanatları Karma Sergisi eser sahibi
Marmara Üniversitesi G.S.F. Geleneksel Türk Sanatları Bölümü 30. Yıl Sergisi Eser Sahibi ( 4 Şubat – 1 Mart 2013)
1. İstanbul Tasarım Bienali kapsamında '' Kusur Bunun Neresinde? '' temalı workshop çalışması katılım belgesi
Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk Sanatları Bölümü'nün Saraybosna Güzel Sanatlar
Fakültesi ve Stari Grad Belediyesi Saraybosna Yunus Emre Kültür Merkezi'nin desteğiyle ortak gerçekleştirdiği proje belgesi
Marmara Üniversitesi kapsamında düzenlenmiş 2017 Bienali'nde '' Yaşam ve Duygular '' eseriyle sanatçı olarak katılmıştır.


İşleniyor...