Taha Baydar
Taha Baydar
1987 yılında Eskişehir’de doğdu.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik ve Cam Bölümü’nde öğretim görevlisi olarak görev alan sanatçı, cam malzeme ile 2005 yılında Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Cam Bölümü’nde tanıştı. Yine aynı alanda yüksek lisansını Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nde tamamladı.
Yakamoz Cam Fabrikası’nda tasarımcı olarak çalıştı. Cam Ocağı Vakfı'ndan burslu eğitim kazandı. Odunpazarı Belediyesi Sıcak Cam Atölyesi'nde kurulumundan itibaren sanatçı olarak yer aldı.
Birçok uluslararası etkinliğin düzenlenmesinde aktif rol oynadı. Venedik'te yer alan Abate Zanetti’de kısa süreli eğitim aldı. Gülin Algül ile birlikte, Cam Ocağı Vakfı “Artist in Residence” programında yer aldı. Ordu Büyükşehir Belediyesi'ne sıcak cam atölyesi hususunda danışmanlık hizmeti verdi. Cam Ocağı Vakfı'nın “Türk Cam Sanatında Yeni Teknikler” isimli projesinin “Reticello” atölyesinde davetli sanatçı olarak yer aldı. Böylelikle bu tekniği ilk defa Türkiye’de gerçekleştiren sekiz kişiden biri olmuştur.
"Reticello tekniği ile cam şekillendirilken baştan sona kusursuz bir dizi işlemden geçer. En ufak bir kusur tekniğin özünde yer alan bir detayı ortadan kaldırır. Bu kusursuzluğa kasıtlı olarak eklenen kusurları, amorf ve yalın bir form ile birleştirerek sanatsal söylem dili oluşturulur."
Alanında karma olarak ulusal ve uluslararası düzeyde birçok sergide yer aldı.
Kişisel sergileri ise 2015 yılında “Gibi”, 2018 yılında “Benzer”, 2023 yılında "An" isimleriyle Galeri Soyut'ta gerçekleşti.
"Arzular şekillendirir kaderi; kader şekillendirir arzuları."
Birbiriyle ilgisi olmayan, bambaşka yer ve noktada bulunan her düşünce; aynı beden içinde cereyan eder.
Aynı sokağın iki ucunda oturan farklı birey gibidir. Aynı şehirde, aynı ülkede, paylaştığımız ayrı ama aynı dünyanın insanları olmak gibi. Birbirini desteklemeyen zıt düşüncelerin aynı zihinden çıkması bile yeterlidir benzerlik ilişkisini anlatmaya. Farkları haykırmak yetmez, balçıkla sıvamak değiştirmez. Çok uzak gibi görünse de; iç içe geçmiş bin bir düşünce ile her yeni gün, arayışlarla buluruz kendimizi. Ve bu arayış çabaları bazen bir ömür, bazen birkaç gündür.
“Benzer” isimli sergisinde ele aldığı görüş; birbirleriyle farklı görülen gidilecek yolların, fikirlerin, kendi içinde oluşturduğu etkileşimdir. Bu sayede, olumlu ya da olumsuz her sonucu yaşayan bizler, iç içe girmiş zihin ve yaşam denklemlerinde istediklerimizi elde etme çabasında buluşuruz.
Tıpkı seramik ve camda olduğu gibi.
Birbirinden çok farklı görüntü ve sonuçlar elde edilen iki malzemenin, farklılıklarını ortaya çıkartan benzerliklerini yine aynı fikir ile ele almaktadır. İkisi de pişer, ikisi de reaksiyona girer. İkisi de aynı şeyi anlatabilir. Birini ayakta, diğerini oturarak da alkışlayabilirsin. Ama ikisini de anlarsın.